Ortodonta Warszawa – Jedzenie przy aparacie ortodontycznym
Wiele osób decyduje się na założenie aparatu ortodontycznego nie tylko ze względów estetycznych, ale także zdrowotnych. Założenie aparatu wymaga zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. By osiągnąć finalny efekt w postaci zdrowych, równych i pięknych zębów należy przestrzegać zaleceń jakie daje w zakresie higieny jamy ustnej nasz ortodonta Warszawa. Aparaty ortodontyczne służą korekcji nieprawidłowego zgryzu oraz podnoszą estetykę uzębienia. W dzisiejszych czasach noszenie aparatów staje się coraz bardziej modne. Na szczęście jest to zdrowa moda! Jednak noszenie aparatu wiąże się z koniecznością zmiany dotychczasowego sposobu odżywiania. Nie jest z pewnością zaskoczeniem, że dbanie o zęby wymaga spożywania optymalnej ilości zdrowych produktów zawierających witaminy i minerały, oraz wapń i białko. Dieta bogata w te elementy zapobiega powstawaniu próchnicy zębów oraz wzmacnia mięśnie szczęki. Jednak ze względu na właściwości niektórych produktów, które poprzez twardość mogą uszkodzić aparat należy spożywać je w zmienionej postaci. Produkty twarde takie jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, orzechy, nasiona, marchew mogą doprowadzić do odłamania elementów aparatu jak zamki i pierścienie i doprowadzić do wygięcia łuków. Produkty te należy zatem w zależności od ich rodzaju spożywać po uprzednim zmieleniu, zmiksowaniu, starciu lub pokrojeniu na małe kawałeczki. Dobrym rozwiązaniem w przypadku owoców i warzyw jest tworzenie soków i musów, należy jednak do tego celu przeznaczać te owoce, które posiadają mało pestek i drobnych nasion, które mogą wchodzić w przestrzeń międzyzębową lub pod elementy aparatu. Podobnie rzecz ma się w przypadku spożywania owoców z miąższem, kawałki tych mogą zachodzić za części aparatu.
Ortodonta Warszawa – jakich produktów należy unikać
Osoby noszące aparat na stałe powinny wykreślić ze swojego menu produkty powodujące próchnicę, takie jak słodycze i dosładzane napoje. Jedzenie niektórych twardych słodyczy może powodować także odklejanie się elementów aparatu. Produkty, które należy bezwzględnie wykreślić ze swojej diety to: czekolada, batony, cukierki „krówki”, produkty z toffi oraz słodkie napoje. W diecie należy ograniczyć spożywanie produktów silnie barwiących, ponieważ może to doprowadzić do odbarwienia gumek aparatu oraz powstawania nalotu na zębach. Do takich produktów należą: buraki, porzeczki, wiśnie, jagody, czerwone wino, kawa, herbata. Dobrym rozwiązaniem dla osób lubiących kawę lub herbatę jest spożywanie tych produktów przez słomkę. Natomiast zaraz po wypiciu należy umyć dokładnie zęby. Noszenie aparatu wymaga także zrezygnowania z żucia gumy, nie wspominając o tym, że samo wykonanie tej czynności może sprawiać problemy, a do tego może powodować odklejenie się elementów aparatu lub polepienie go. Wtedy niezbędna będzie pomoc ortodonty, co spowoduje nie tylko narażenie się na niepotrzebne nerwy, ale także na dodatkowe koszta.
Leave a reply