Powstawanie określonego obrazu stanu alergicznego zależy też w dużej mierze od miejsca wtargnięcia (czyli bramy wejściowej) antygenu. Stąd też łatwość powstawania alergoz układu oddechowego wskutek wdychania alergenu, przewodu pokarmowego wskutek przyjmowania go z pożywieniem oraz skóry z powodu kontaktu. Należy jednakże podkreślić, że nie zawsze wpływ alergenu na powstanie danej alergozy będzie zależał od ściśle określonego miejsca (narządu) jego wtargnięcia. Dlatego też m. in. dychawica oskrzelowa może być wywołana nie tylko przez alergen wchłonięty drogą oddechową, lecz równie dobrze przez alergen przyjęty z pożywieniem, drogą kontaktu ze skórą lub przez wstrzyknięcie (np. jakiegoś leku).
Pierwsze stany alergiczne (alergozy) spostrzegamy już w wieku niemowlęcym w postaci wyprysku niemowlęcego (skazy wysiękowej) oraz objawów braku tolerancji pokarmowej (intolerantia alimentaris). Główną przyczyną tych stanów mogą być białka pokarmu kobiecego, a szczególnie mleka krowiego (Cow milk allergy autorów anglosaskich). Należy zaznaczyć, że wyprysk dziecięcy, jak również wysypki uczuleniowe (pokrzywki) mogą powstać wskutek samego kontaktu alergenu ze skórą.
Leave a reply