WYTWARZANIE PREPARATÓW Z INSULINY

Źródła technologiczne. Tradycyjnym źródłem hormonu w skali przemysłowej są jak dotąd trzustki zwierząt rzeźnych, głównie wołowe i wieprzowe. Rzadziej do produkcji insuliny wykorzystuje się trzustki innych gatunków, np. rybie lub owcze.

Zasada ekstrahowania insuliny z trzustek jest w istocie od początku uzyskania insuliny nie zmieniona ekstrahuje się trzustki wieprzowe lub wołowe zakwaszonym 70% etanolem. Sam proces ekstrakcji został już bardzo udoskonalony. Trzustki zawierają zwykle 0,02% insuliny. Z 1 kg trzustki cielęcej można uzyskać 100-400 mg insuliny. Po podwójnej krystalizacji otrzymuje się zazwyczaj preparat zawierający 80-90% czystej chemicznie insuliny (tzw. preparaty konwencjonalne). Dalsze oczyszczanie prowadzi się za pomocą różnych metod chromatograficznych, w tym także wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej, sączenia molekularnego lub elektroforezy dyskowej (preparaty wysoko oczyszczone).

W ostatnich latach rozpoczęto produkcję insuliny ludzkiej drogą: 1) biosyntezy przez pałeczki okrężnicy z wszczepionymi syntetycznymi genami proinsuliny lub łańcucha A i B insuliny, 2) drogą półsyntetyczną z insuliny wieprzowej, 3) otrzymano też insulinę metodą pełnej syntezy oraz 4) z hodowli ludzkich komórek |L

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>